Besmettingsgevaar

risico icon

In Fryslân zijn een aantal bedrijven aanwezig waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Bijvoorbeeld chemiebedrijven voor verven en lakken, en afvalverwerkers die zich hebben gespecialiseerd in gevaarlijk (bedrijfs)afval.

Kans: waarschijnlijk (5-50%)

Impact: aanzienlijk


Mogelijk scenario

Bij een groot risicobedrijf in Fryslân breekt aan het eind van de dag brand uit. De bedrijfshulpverlening (BHV) van het bedrijf probeert het vuur onder controle te krijgen, maar slaagt hier niet in. Bij aankomst van de brandweer is het vuur al uitslaand. Er wordt opgeschaald naar grote brand. Ondanks de snelle opschaling en inzet van hulpdiensten kan niet worden voorkomen dat het bedrijf volledig uitbrandt en dat grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen in vlammen op gaan.

Naarmate het incident vordert melden zich steeds meer inwoners van de nabijgelegen woonkern met (soms ernstige) klachten aan ogen en luchtwegen. Daarnaast blijkt dat in de wijde omgeving van de brand schadelijke roetdeeltjes zijn neergekomen.


Doden: 0

Zwaargewonden: 4 - 6

Getroffenen: minder dan 4.000

Betrokkenen: minder dan 4.000

 

Laat je niet verrassen!

Weet jij wat je moet doen bij een incident met gevaarlijke stoffen? Laat je niet verrassen en bereid je goed voor! Hier kun je lezen wat jij kunt doen.


Grote incidenten in Fryslân tussen 2009 en juli 2021

DatumIncidentNiveau
11 oktober 2012Asbestbrand, BoazumGRIP 2
Sept. 2013 - feb. 2014Dioxine-eieren, HarlingenGRIP 0
18 november 2017Asbestbrand, FranekerGRIP 1
Terug naar overzicht