Brand in dichte binnenstad

risico icon

In Fryslân zijn een aantal oude binnensteden, met veel oude panden en smalle straatjes. In deze oude stadskernen wonen en werken veel mensen. Hulpdiensten kunnen de panden vaak maar moeilijk bereiken. Een brand in een dichte binnenstad kan extra risico’s opleveren.

Kans: mogelijk (0,5-5%)

Impact: aanzienlijk


Mogelijk scenario

Op de begane grond van een historisch grachtenpand breekt brand uit. De brand wordt snel ontdekt en gemeld, maar toch spreidt het vuur zich snel uit over het pand en slaat over naar naast gelegen panden. Het zware en brede materieel van de hulpdiensten kan maar moeilijk manoeuvreren door de vele smalle straten. Dat maakt het moeilijker om de brand te bestrijden.

Door de brand komt een oudere bewoner van één van de bovenwoningen om het leven. Hij wordt na de brandbestrijding door de hulpdiensten gevonden. De naastgelegen panden raken zwaar beschadigd bij de brand en de verschillende bovenwoningen lopen ernstige schade op.

Ook na de brand zijn de gevolgen in het oude centrum nog geruime tijd te merken. De smalle straten rondom de plek van de brand zijn gedurende lange periode niet of moeilijk toegankelijk door steigers, hekken en grote hoeveelheden bouwmateriaal en materieel wat bij de herstelfase wordt gebruikt.


Doden: 1

Zwaargewonden: 2 - 4

Getroffenen: minder dan 400

Betrokkenen: minder dan 4.000


Laat je niet verrassen!

Weet jij wat je moet doen bij een brand? Laat je niet verrassen en bereid je goed voor! Hier kun je lezen wat jij kunt doen.


Grote incidenten in Fryslân tussen 2009 en juli 2021

DatumIncidentNiveau
16-07-2009Brand op de Oude Koemarkt in HeerenveenGRIP 1
26-06-2012Brand aan de Schrans in LeeuwardenGRIP 1
19-10-2013Brand op De Kelders in LeeuwardenGRIP 2
18-06-2014Brand aan het Ruiterskwartier in LeeuwardenGRIP 1
24-04-2020Brand aan de Voorstreek in LeeuwardenGRIP 1
Terug naar overzicht