Hittegolf

risico icon

De aarde warmt op en daardoor neemt het aantal hittegolven toe. De Europese hittegolf van 2003 kostte in heel Europa in totaal 30.000 mensenlevens extra. De hittegolf in 2006 in Nederland koste 1.000 mensenlevens extra. Door extreme hitte ontstaat er meer smog, gaat de kwaliteit van het water achteruit en is er ook minder water beschikbaar.

Kans: mogelijk-waarschijnlijk (0,5-50%)

Impact: aanzienlijk


Mogelijk scenario

Het is al vijf dagen meer dan 30 graden. Gebouwen zijn nog maar moeilijk koel te krijgen en steeds meer mensen komen alleen nog voor het hoognodige in de winkels. Op de wegen richting de meren wordt het steeds drukker.

De kans op een (natuur)brand neemt met de dag toe. De luchtkwaliteit neemt af en in de steden ontstaat een lichte vorm van smog. De kwaliteit van het buitenwater gaat achteruit en ook een mogelijk tekort aan drinkwater gaat een rol spelen. Er ontstaat lichte onrust onder de inwoners. Door de slechtere luchtkwaliteit en de hoge temperatuur overlijden er 10-25% extra mensen. Dit zijn vooral 65-plussers. Het risico is het grootst voor mensen ouder dan 80 jaar.


Doden: 4

Zwaargewonden: 4 - 16

Getroffenen: meer dan 40.000

Betrokkenen: meer dan 40.000


Laat je niet verrassen!

Weet jij wat je moet doen als het heel warm weer is? Laat je niet verrassen en bereid je goed voor! Hier kun je lezen wat jij kunt doen.


Grote incidenten in Fryslân tussen 2009 en juli 2021

Terug naar overzicht