Incident natuurijs

risico icon

Schaatsen en Fryslân horen bij elkaar. Als er genoeg ijs ligt worden er verschillende schaatstochten georganiseerd, met de Elfstedentocht als meest bekende tocht. Nu er steeds minder vaak strenge vorst is en schaatsen op natuurijs steeds unieker wordt, ontstaat er steeds meer ijsgekte bij mensen. Veel mensen zijn minder goed geoefend in het schaatsen. Dat leidt tot meer ongelukken op het ijs.


Kans: mogelijk (0,5-5%)

Impact: aanzienlijk


Mogelijk scenario

Tijdens een van de schaatstochten in de regio zakt een grote groep schaatsers midden op een bevroren meer door het ijs. Met de hulp van andere schaatsers weten de meesten weer op het ijs te komen. Het lukt een aantal schaatsers niet om uit het water te komen. Zij dreigen onder water te verdwijnen. Er zijn inmiddels al een aantal schaatsers vermist.

De hulpdiensten starten bij de melding direct een zoekactie op de opgegeven locatie. Dat gaat moeilijk, want alle vaar- en waterwegen zijn met ijs bedekt en de locatie van het ongeluk is moeilijk bereikbaar. De groep schaatsers die uit het water is gehaald vertoont symptomen van onderkoeling. Daarnaast zijn een aantal schaatsers om het leven gekomen. Over het exacte aantal slachtoffers is op dat moment nog niks te zeggen. Niet alle schaatsers kennen elkaar en bovendien kunnen er schaatsers al zijn vertrokken nadat ze uit het water zijn gekomen.


Doden: 2 - 4

Zwaargewonden: 16 - 40

Getroffenen: minder dan 400

Betrokkenen: minder dan 400


Laat je niet verrassen!

Weet jij wat je moet doen bij een ongeluk op natuurijs? Laat je niet verrassen en bereid je goed voor! Hier kun je lezen wat jij kunt doen.


Grote incidenten in Fryslân tussen 2009 en juli 2021

Terug naar overzicht