Incident waterrecreatie op groot water

risico icon

Fryslân heeft meer dan 500 kilometer aan kanalen en telt een aantal grote binnenmeren. Daarnaast staat de provincie in direct contact met het IJsselmeer en de Waddenzee. Op de Friese wateren wordt dus veel gevaren. Zeker in de zomermaanden wordt de provincie door veel toeristen en waterrecreanten bezocht. Een ongeluk op het water kan zomaar gebeuren.

Kans: mogelijk-waarschijnlijk (0,5-50%)

Impact: aanzienlijk


Mogelijk scenario

Tijdens een warme zomerdag slaat plotseling het weer om in de zuidwesthoek van de provincie. Op de binnenmeren zijn op dat moment veel zeilboten en andere watersporters aanwezig. Veel mensen worden door de plotselinge weersomslag verrast en komen in de problemen door windstoten en grote hoeveelheden regenwater. Boten slaan om en vooral bij de sluizen en ingangen van kanalen botsen boten tegen elkaar aan. Er komen meerdere personen in het water terecht.

Na ongeveer anderhalf uur gaat de storm liggen. De chaos op het water is op dat moment nog steeds heel groot. Veel hulpverleners, recreanten en beroepsschippers geven hulp aan getroffen watersporters. In alle hectiek zijn veel mensen elkaar kwijt geraakt. Het kost de nodige inspanning van verschillende instanties om de juiste mensen weer met elkaar te herenigen. Een aantal mensen blijft echter vermist. Tegen het invallen van het duister worden twee vermiste personen levenloos in het water aangetroffen. Het aantal dodelijke slachtoffers kan in de volgende dag nog verder oplopen, omdat dan pas blijkt of de nog missende mensen daadwerkelijk vermist zijn of dat ze alweer terecht zijn.


Doden: 2 - 4

Zwaargewonden: 4 - 16

Getroffenen: minder dan 4.000

Betrokkenen: minder dan 4.000


Laat je niet verrassen!

Weet jij wat je moet doen bij een incident op het water? Laat je niet verrassen en bereid je goed voor! Hier kun je lezen wat jij kunt doen.


Grote incidenten in Fryslân tussen 2009 en juli 2021

DatumIncidentNiveau
09-05-2013Vrachtschip overvaart sloep op het Prinses Margrietkanaal bij Tjerkgaast GRIP 1
25-06-2013Vrachtschip overvaart plezierjacht op het Prinses Magrietkanaal bij GrouGRIP 1
Terug naar overzicht