Incident beroepsvaart

risico icon

Op de Noordzee en Waddenzee is veel scheepvaart. Niet alleen beroepsvaart zoals containerschepen en tankers, maar ook de veerdiensten naar de vier Friese Waddeneilanden. Elke week varen de veerboten 40-50 keer naar de eilanden. Daarnaast vervoeren meerdere beroepsvaarders mensen van en naar de vier Waddeneilanden. De verschillende veerboten bieden plaats aan 48 tot 1.200 personen. Een ongeluk met beroepsvaart of een veerboot is een mogelijk risico.

Kans: mogelijk (0,5-5%)

Impact: ernstig


Mogelijk scenario

Tijdens één van de overtochten van een veerboot naar een Waddeneiland ontstaat brand aan boord. De kapitein kiest ervoor het schip preventief vast te leggen op een zandbank. Op deze manier wordt voorkomen dat het schip zinkt. Er komt veel rook vrij. Daarom wordt het schip ontruimd en worden de passagiers van boord gehaald. Daarbij ontstaat er paniek onder de passagiers. Enkelen springen overboord en belanden in het koude water.

Door de paniek, verdrukking en onderkoeling zijn er tussen de 160 en 400 personen gewond geraakt. Door de brand en onderkoeling zijn ook zo’n 4 tot 16 mensen om het leven gekomen. Pas op de vaste wal en na complete registratie van de slachtoffers kan na verloop van tijd duidelijkheid gegeven worden over de daadwerkelijke omvang van het incident. Het Waddeneiland is snel weer bereikbaar; de rederij heeft meerdere veerboten beschikbaar.


Doden: 4 - 16

Zwaargewonden: 160 - 400

Getroffenen: minder dan 4.000

Betrokkenen: minder dan 4.000

 

Laat je niet verrassen!

Weet jij wat je moet doen bij een incident op een groot schip? Laat je niet verrassen en bereid je goed voor! Op de pagina’s over paniek, brand en een ongeval op het water kun je lezen wat jij kunt doen.


Grote incidenten in Fryslân tussen 2009 en juli 2021

DatumIncidentNiveau
2 jan. - 6 feb. 2019Containercalamiteit WaddenzeeGRIP 4
7-8 april 2021Vijf containers van schip overboord geslagen in de NoordzeeGRIP 0
21 april 2021Brand machinekamer Koegelwieck GRIP 0
Terug naar overzicht