Incident start of landing op of om een luchtvaartterrein

risico icon

Bij de vliegbasis in Leeuwarden wordt regelmatig gevlogen met militaire vliegtuigen. Eens in de zoveel tijd worden er grotere internationale oefeningen georganiseerd, zoals Frisian Flag. Op dit soort oefeningen komen veel vliegtuigspotters af. Op de vliegbasis kan iets misgaan bij de start of landing.

Kans: onwaarschijnlijk (0,05-0,5%)

Impact: ernstig


Mogelijk scenario

Tijdens de oefening Frisian Flag raakt één van de vliegtuigen in problemen tijdens het opstijgen. Het lukt de piloot niet om de noodrem in te schakelen, waardoor het vliegtuig vol op de spottersplek inrijdt. Daar zijn op dat moment meerdere vliegtuigspotters aanwezig. Door de klap komen er zo’n 20 mensen direct te overlijden. Daarnaast raken er meerdere mensen ernstig gewond doordat het vliegtuig in brand vliegt en doordat er brokstukken rondvliegen. Een groot deel van deze slachtoffers heeft direct medische hulp nodig en wordt naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht.

Om de opname en verspreiding van de slachtoffers te coördineren wordt het SIS (slachtoffer informatie systeem) ingeschakeld. Verwanten en betrokkenen kunnen hierdoor bellen met het Verwantencontact, om na te gaan of hun familielid of bekende is opgenomen in één van de betrokken ziekenhuizen. Voor andere vragen kunnen mensen terecht bij het gemeentelijke informatienummer, de regionale crisiswebsite en de rampenzender. Het incident leidt tot veel angst en onrust.


Doden: 16 - 40

Zwaargewonden: 12

Getroffenen: 60

Betrokkenen: 150


Laat je niet verrassen!

Weet jij wat je moet doen bij een ongeval met een vliegtuig in jouw directe omgeving? Laat je niet verrassen en bereid je goed voor! Hier kun je lezen wat jij kunt doen.


Grote incidenten in Fryslân tussen 2009 en juli 2021

DatumIncidentNiveau
Juni 2016Ongeval Straaljager BitgumGRIP 2
Juli 2021Ongeval F16 Vliegbasis LeeuwardenGRIP 1
Terug naar overzicht

In welke gemeenten kan dit risico voorkomen?