Koudegolf

risico icon

Een echte strenge winter, zouden we die nog wel eens krijgen? Door klimaatverandering worden de winters in de toekomst warmer en is de kans op een strenge winter steeds kleiner. Maar (extreem) winterweer kan nog steeds voorkomen. Vooral ijzel en sneeuwjacht kunnen voor problemen zorgen.

Kans: waarschijnlijk (5-50%)

Impact: aanzienlijk


Mogelijk scenario

Er is al een paar weken winterweer in Fryslân. Het is voor wegbeheerders moeilijk om de wegen schoon en begaanbaar te houden; de zoutreserves raken op. Er zijn veel kleine verkeersongelukken. Ook het openbaar vervoer heeft last van het weer. Op de snelwegen ontstaan files die maar langzaam oplossen en waar de hulpdiensten minder snel bij kunnen komen omdat het zo glad is. In de files lopen mensen kans onderkoeld te raken. Thuiszorgorganisaties en winkeliers hebben moeite hun voorraden aan te vullen en cliënten te bereiken. Hierdoor zijn veel (oudere) mensen vaker op zichzelf aangewezen.

Als het weer zachter weer wordt zijn er meteen andere problemen. Door smeltwater ontstaat er lokaal wateroverlast. Het wegdek warmt op, waardoor er spoedreparaties aan (doorgaande) wegen nodig zijn voor de verkeersveiligheid.

Dagelijks komen gemiddeld twee keer zoveel mensen bij de eerste hulp terecht als onder normale

weersomstandigheden. Per dag moeten 7 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen.


Doden: 3

Zwaargewonden: 10

Getroffenen: 50

Betrokkenen: ± 650.000


Laat je niet verrassen!

Weet jij wat je moet doen bij kou en ijzel? Laat je niet verrassen en bereid je goed voor! Hier kun je lezen wat jij kunt doen.


Grote incidenten in Fryslân tussen 2009 en juli 2021

Terug naar overzicht