Natuurbrand

risico icon

In Fryslân zijn een aantal prachtige natuurgebieden, zoals het Drents-Friese Wold en de duingebieden van de Waddeneilanden. In deze natuurgebieden kan een natuurbrand ontstaan.

Kans: mogelijk (0,5-5%)

Impact: aanzienlijk


Mogelijk scenario (1)

In het Drents Friese Wold ontstaat een natuurbrand in de buurt van een autoweg. Bij de brand komt veel rook vrij, die op grotere afstand neerslaat. De brand breidt zich uit richting bewoond gebied met twee verzorgingshuizen en een groot recreatiepark. Binnen twee uur is de brand bij de kwetsbare bebouwing. Het terrein, met veel zandpaden, is voor de brandweer moeilijk begaanbaar. In en rond de bossen zijn veel mensen, vooral recreanten.

De autoweg door het natuurgebied wordt afgesloten. De rook zorgt voor veel overlast in het bewoonde gebied. De grootste zorg gaat uit naar de mensen in de kwetsbare gebouwen, waaronder de verzorgingshuizen. Zij moeten zo snel mogelijk worden geëvacueerd, maar de brand ontwikkelt zich zo snel dat het maar de vraag is of dat op tijd lukt. Ook het recreatieterrein moet worden ontruimd. Veel van de mensen die daar zijn kunnen zichzelf in veiligheid brengen.


Mogelijk scenario (2)

In de duinen van Terschelling wordt per ongeluk door mensen een natuurbrand veroorzaakt. De brand ontwikkelt zich in de richting van bewoond gebied. Op het eiland is niet zoveel brandweerpersoneel en materieel aanwezig. Daardoor kan er niet snel een peloton worden opgeroepen om de brand te bestrijden. Het duurt meer dan twee uur voordat er brandweereenheden van de vaste wal op het eiland kunnen zijn.

Doden: 2 - 4

Zwaargewonden: 4 - 16

Getroffenen: minder dan 4.000

Betrokkenen: minder dan 4.000


Afbeelding: bosbrandgebieden in Fryslân. Bron: RIN, Brandweer Fryslân (maart 2022)


Laat je niet verrassen!

Weet jij wat je moet doen bij een natuurbrand? Laat je niet verrassen en bereid je goed voor! Hier kun je lezen wat jij kunt doen.


Grote incidenten in Fryslân tussen 2009 en juli 2021

DatumIncidentNiveau
25 april 2011Natuurbrand FochteloërveenGRIP 2
26 juli 2018Duinbrand SchiermonnikoogGRIP 1
2018-2019Meerdere grote natuurbranden op Waddeneilanden en zuidoosthoek van FryslânGRIP 0
Terug naar overzicht