Overstroming uit zee - dijkdoorbraak vaste land

risico icon

Een groot deel van de provincie Fryslân ligt lager dan de zeespiegel: Fryslân ligt deels onder NAP. Een goede bescherming tegen de invloeden van de zee is dus erg belangrijk! Als de zeedijk breekt, kan een groot deel van Fryslân onder water komen te staan.


Kans: zeer onwaarschijnlijk (1 op 4000 = 0,00025%)

Impact: catastrofaal


Op deze kaart van Rijkswaterstaat kun je zien welke delen van Fryslân onder water kunnen komen te staan bij een overstroming.


Mogelijk scenario

Tijdens een aanhoudende storm breekt op meerdere plekken de zesde dijkring rond Groningen en Fryslân. In korte tijd komt een gebied van 4.560 vierkante kilometer in Fryslân onder water te staan. Omdat twee dagen van tevoren al was gewaarschuwd voor de storm, hebben veel mensen het gebied op tijd verlaten. Maar er zijn ook mensen die niet meer op tijd weg kunnen komen. En sommige mensen zijn bewust in het gebied gebleven.

Er worden mensen meegesleurd in het water, waardoor er gewonden en doden vallen. In het overstroomde gebied valt de stroom uit, is er geen drinkwater meer en kan er niet worden gebeld. Als de overstroming lang duurt kan er ook een voedseltekort ontstaan. Gebouwen, natuurgebieden en cultureel erfgoed raken beschadigd. Ook het milieu wordt aangetast door meegevoerd slib en de uitval van de waterzuivering.


Doden: ca. 1.800

Zwaargewonden: meer dan 400

Getroffenen: ca. 460.000

Betrokkenen: ca. 460.000


Laat je niet verrassen!

Weet jij wat je moet doen bij een (dreigende) overstroming? Laat je niet verrassen en bereid je goed voor! Hier kun je lezen wat jij kunt doen.


Grote incidenten in Fryslân tussen 2009 en juli 2021

DatumIncidentNiveau
5-7 januari 2012Hoog water in GrouGRIP 4
Terug naar overzicht