Persoon met verward gedrag

risico icon

Mensen blijven langer zelfstandig wonen en worden minder snel worden opgenomen in een verpleeg- of verzorgingshuis. Ook verwarde personen worden minder snel opgenomen. In Fryslân en omliggende regio’s hebben verwarde personen al voor diverse incidenten gezorgd. Zij hadden bijvoorbeeld een gaskraan opengezet met een explosie tot gevolg, of dreigden hiermee. Ook schiet- en steekincidenten en overlast zijn voorbeelden van incidenten die kunnen plaatsvinden. Deze incidenten geven vaak maatschappelijke onrust.


Kans: waarschijnlijk (5-50%)

Impact: ernstig


Mogelijk scenario

In een appartementencomplex met 18 woningen laat een verwarde bewoner met opzet de gaskraan openstaan. Daardoor loopt de complete woning vol met aardgas. Als er vervolgens een elektrisch apparaat wordt aangezet door de bewoner, ontstaat er direct een explosie.

Het appartement is een tussenwoning op de eerste verdieping. Door de explosie stort een gedeelte van het appartementencomplex met de 18 woningen in. Daardoor ontstaat er een grote ravage en paniek. Er zijn meerdere zwaargewonden en doden, waaronder de verwarde persoon. In de directe omgeving van het gebouw vallen licht gewonden door de explosie en het rond vliegend puin.

De bewoners kunnen niet terug naar hun woningen. Voor hen moet langdurig ergens anders een woonruimte worden gezocht. De maatschappelijke onrust is erg groot en het incident heeft weerslag op de hele gemeenschap. Veel mensen vragen zich af: had ik dit kunnen voorkomen?


Doden: 2 - 4

Zwaargewonden: 4 - 16

Getroffenen: minder dan 400

Betrokkenen: minder dan 1000

 

Laat je niet verrassen!

Weet jij wat je moet doen als je een persoon met verward gedrag tegenkomt? Laat je niet verrassen en bereid je goed voor! Hier kun je lezen wat jij kunt doen.


Grote incidenten in Fryslân tussen 2009 en juli 2021

DatumIncidentNiveau
28-12-2015Explosie in flatgebouw in DrachtenGRIP 1
06-01-2021Verward persoon met vuurwapen, OosterwoldeGRIP 1
Terug naar overzicht