Rellen rond demonstraties of manifestaties

risico icon

De Nederlandse samenleving polariseert steeds meer: de tegenstellingen tussen groepen in de samenleving worden sterker, waardoor groepen steeds meer tegenover elkaar komen te staan. Besluiten van de overheid worden niet door iedereen geaccepteerd en de bedoeling van bepaalde beslissingen wordt zelfs in twijfel getrokken. Er vinden regelmatig demonstraties en andere manifestaties plaats. Soms monden die uit in rellen.

Kans: waarschijnlijk (5-50%)

Impact: beperkt


Mogelijk scenario

Een grote groep mensen is het niet eens met een door de Rijksoverheid genomen besluit. Daarom zijn deze mensen op een zaterdagmiddag massaal bijeengekomen in de binnenstad van Leeuwarden. In een optocht lopen zij naar het Provinciehuis, waar zij willen gaan demonstreren. Tegelijkertijd is er ook een groep mensen voor een tegendemonstratie onderweg naar het provinciehuis. Er ontstaan kleine opstootjes en vechtpartijen tussen beide groepen. Enkele demonstranten raken gewond. Ook wordt er straatmeubilair en eigendommen van winkels in de binnenstad vernield. De Mobiele Eenheid grijpt in en haalt de groepen uit elkaar.


Doden: 0

Zwaargewonden: 2 - 4

Getroffenen: minder dan 400

Betrokkenen: minder dan 1.000


Laat je niet verrassen!

Weet jij wat je moet doen bij rellen? Laat je niet verrassen en bereid je goed voor! Hier kun je lezen wat jij kunt doen.


Grote incidenten in Fryslân tussen 2009 en juli 2021

Terug naar overzicht