Terreuraanslag

risico icon

Wereldwijd zijn er veel voorbeelden te noemen van terreuraanslagen en extreem geweld. Dit zijn situaties waarbij één of meerdere dader(s) veel slachtoffers maken door een aanval op een groep mensen of gebouw. Vaak worden hierbij vuurwapens gebruikt. Sprekende voorbeelden in de VS zijn de ‘schoolshootings’. In Nederland is het meest bekende voorbeeld het schietincident in Alphen aan den Rijn.

Kans: waarschijnlijk (5-50%)

Impact: ernstig


Mogelijk scenario

Een verwarde man, gewapend met meerdere vuurwapens, pleegt een aanslag op een gebouw in zijn directe omgeving. Hij gaat systematisch te werk: hij gaat in het gebouw van ruimte naar ruimte en probeert hierbij zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Als de eerste politie-eenheden ter plaatse komen treffen zij een chaotische situatie aan. Veel mensen rennen in paniek en in shock naar buiten. Wanneer de politie het pand betreedt en ruimte voor ruimte veilig gaat stellen, treffen zij de dader dood aan. Vlak voor aankomst van de politie heeft hij zichzelf van het leven beroofd.


Doden: 16 - 40

Zwaargewonden: 4 – 16

Getroffenen: minder dan 400

Betrokkenen: minder dan 1.000


Laat je niet verrassen!

Weet jij wat je moet doen bij een aanslag? Laat je niet verrassen en bereid je goed voor! Hier kun je lezen wat jij kunt doen.


Grote incidenten in Fryslân tussen 2009 en juli 2021

Terug naar overzicht