Uitval elektriciteitsvoorziening

risico icon

Iedere inwoner van Nederland vertrouwt op de constante aanwezigheid van schoon drinkwater, elektriciteit, gas, telefoon, internet en afvalverwerking. Wanneer één van deze diensten, zoals de elektriciteitsvoorziening, uitvalt kan een deel van het dagelijks leven stil komen te liggen.

Het landelijke energienet wordt beheerd door Tennet. In de regio Fryslân is Liander de netbeheerder voor elektriciteit. In Burgum staat een elektriciteitscentrale van Electrabel.

Kans: waarschijnlijk (5-50%)

Impact: ernstig

 

Mogelijk scenario

Midden in de nacht valt de stroom uit, waardoor 20.000 huishoudens zonder stroom komen te zitten. Ook het openbaar vervoer, verkeerslichten, winkels en tankstations worden getroffen door de storing. Pinnen kan niet meer, in veel woningen werkt de verwarming niet en de telefonie valt uit.

De regionale netwerkdiensten werken dag en nacht om de stroomvoorziening weer op gang te krijgen. Ze kunnen echter niet aangeven hoe lang dat gaat duren. Daardoor ontstaat er wat onrust onder de inwoners. Bijna alles is immers afhankelijk van stroom, dus de impact van langdurige uitval is aanzienlijk. Doordat de stroom zo lang uitvalt komen ook andere processen in het gedrang, zoals de uitval van drinkwater of waterzuivering. Alle stroom- en waterleidingen moeten nagelopen, hersteld en soms ook gereinigd worden. Daardoor duurt het enkele dagen en in sommige gevallen meer dan een week voor alle huishoudens en bedrijven weer stroom en water hebben.

Door de stroomuitval zullen er waarschijnlijk geen dodelijke slachtoffers vallen, maar dat kan ook niet helemaal worden uitgesloten. Mensen die (deels) afhankelijk zijn van bijvoorbeeld (trap)liften, zuurstofsystemen en andere medische systemen kunnen extra hard worden getroffen als de stroom uitvalt.


Doden: 0 - 1

Zwaargewonden: 2 - 4

Getroffenen: meer dan 40.000

Betrokkenen: meer dan 40.000


Laat je niet verrassen!

Weet jij wat je moet doen als de stroom uitvalt? Laat je niet verrassen en bereid je goed voor! Hier kun je lezen wat jij kunt doen.


Grote incidenten in Fryslân tussen 2009 en juli 2021

DatumIncidentNiveau
2010Stroomuitval in verzorgingshuis Servotel, DrachtenGRIP 1
16-04-2021Langdurig stroomuitval AmelandGRIP 0
Terug naar overzicht