Uitval spraak- en datacommunicatie

risico icon

Telecommunicatie en ICT spelen een grote rol in onze samenleving. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in pinsystemen, het verkeer en vitale infrastructuur zoals de gas-, elektriciteits- en watervoorziening. Ook hulpdiensten gebruiken systemen die worden aangestuurd door telecommunicatie, zoals C2000 en het alarmnummer 112. Als de telecommunicatie en ICT uitvalt kan dat een grote impact hebben. Dat kan over de grenzen van provincies heen gaan. Cybercrime kan een trigger zijn voor uitval.

Kans: waarschijnlijk (5-50%)

Impact: ernstig


Mogelijk scenario

Hackers proberen toegang te krijgen tot een dataserver. Dat zorgt voor uitval van de telecommunicatievoorzieningen. Vervolgens vallen binnen Fryslân én in delen van andere provincies alle spraak- en datacommunicatievoorzieningen binnen Fryslân uit. Internet en telefoons werken niet meer, en ook voorzieningen als pinbetalingen, verkeerslichten en openbare verlichting vallen uit.

Nutsbedrijven hebben problemen met het leveren van gas, water en elektriciteit. Omdat de telefoons niet meer doen kunnen mensen niet naar 112 bellen bij noodsituaties. Ook de communicatie tussen hulpdiensten is lastig, omdat systemen als C2000 en P2000 platliggen.

Pas na 2 dagen is de storing opgelost. Dat zorgt voor grote schade en paniek: veel mensen zijn ongerust doordat veel voorzieningen meer werken.


Doden: 2

Zwaargewonden: 4 - 16

Getroffenen: meer dan 40.000

Betrokkenen: meer dan 40.000


Laat je niet verrassen!

Weet jij wat je moet doen als de telecommunicatie uitvalt? Laat je niet verrassen en bereid je goed voor! Hier kun je lezen wat jij kunt doen.


Grote incidenten in Fryslân tussen 2009 en juli 2021

DatumIncidentNiveau
Maart 2017Storing KPN door kabelbreuk bij o.a. Sportstad Heerenveen en Zorggroep AlliadeGRIP 0
24-06-2019Landelijke telefoniestoring KPN, met als effect uitval 112GRIP 2
Terug naar overzicht